dilluns, 28 de novembre del 2016

La veu de la sirena / Carme Riera

La veu de la sirena és la reinterpretació de la coneguda història de la sireneta de Hans Christian Andersen per Carme Riera.

Editada en 2015 dins la col·lecció El Balancí, d'Edicions 62, inclou el conte original de Hans Christian Andersen, La donzelleta de la mar, en versió de Josep Carner i a més va il·lustrat per Helena Pérez García.

La història que ens conta Riera és exactament la mateixa de Hans Christian Andersen. No canvia cap dels personatges ni esdeveniments principals, però amb una diferència bàsica, li dóna veu a la sirena, que com recordareu a canvi d'obtindre les cames ha de sacrificar la seua llengua. La història està narrada en primera persona des del punt de vista de la sirena.

Així que poc més puc afegir, ja que la història, bé per la literatura, però sobretot pel cinema, és ben coneguda per tots. És en la visió que té Riera d'aquesta història d'amor on radica el seu interés i la seua originalitat, i ací no vull fer-vos cap spoiler.

Només em queda lamentar que sembla que aquest llibre s'ha quedat en el primer (i únic) intent d'una editorial espanyola d'imitar el Cannongate Myth Series un projecte de l'editorial escocesa Cannongate que encarrega a autors actuals que reescriguen i reinterpreten mites de la història de la literatura, i que amb quasi una vintena de llibres publicats en té alguns remarcables i força originals.

Un dels meus preferits és The Penelopiad, traduït ací com Penélope i las doce criadas, de l'escriptora canadenca Margaret Atwood. Ací és Penèlope la que ens dóna la seua versió dels esdeveniments narrats a l'Odissea i (com ja he dit abans no m'agrada fer spoilers) en un llibre certament molt breu comparat amb l'obra original, ens capgira la idil·lica versió de dona fidel i matrimoni feliç que sempre hem escoltat i introdueix un nou i potent punt de vista.

En fi, que si els mites han perdurat és perquè les seues lectures evolucionen amb el pas del temps i s'obrin a noves interpretacions i aquestos dos llibres que us he comentat en són molt bons exemples i sens dubte vos els recomane.